NOU Acum puteți face o programare online.
Acestă sectiune este dedicată clienților pentru a fi parcursă înainte de a începe o investiție, indiferent dacă este vorba de o intervenție asupra unei construcții existente sau o investiție nouă.
Recomandăm parcurgerea acestei secțiuni, inclusiv beneficiarilor care nu sunt la prima investiție, pentru a putea analiza în retrospectivă modul în care a decurs investiția și pentru a încerca să evalueze modurile în care procesul de implementare putea fi optimizat.
În prezent pe internet sunt foarte multe anunțuri din partea unor persoane care pretind ca fac proiecte de case, proiecte ieftine de case sau foarte multe anunțuri cu constructori care se ocupă de tot.
Ca să puteți să realizați o construcție aveți nevoie de un proiect tehnic și de o documentație de autorizare realizată de un arhitect cu drept de semnătură, nu de un „proiectant”.
Singura persoană care dreptul de a-și asuma funcția de Șef de proiect pentru un proiect de arhitectură și are dreptul de a asigura coordonarea proiectelor de specialitate, este un arhitect cu drept de semnătură înregistrat in Tabloul Național al Arhitecților.
Verificarea unei persoane se realizează foarte simplu accesând site-ul OAR secțiunea „Caută un arhitect”. Aici vom afla numărul de înregistrare al arhitectului iar în cadrul rubricii „Secțiune TNA” vom afla dacă este arhitect cu drept de semnatură. Tot aici este locul potrivit pentru a începe căutările în cazul în care nu aveți un arhitect și doriți să gasiți arhitecți disponibili în zona dumneavoastră. Județul Buzău face parte din filiala Muntenia Sud-Est.
Procesul de proiectare în România se face în conformitate cu „Misiunile Arhitectului” publicate in Monitorul oficial al României, partea I, nr. 342bis/7.IV.2022.
Proiectele de arhitectură, în funcție de complexitatea lor, se împart în 12 etape:
Etapa 01 - Etapa planului Urbanistic
Etapa 02 - Preliminară
Etapa 03 - Pregătitoare
Etapa 04 - Concept
Etapa 05 - Proiect definitiv - S.F. / D.A.L.I.
Etapa 06 - Proiect pentru autorizare - D.T.-A.C.-A.D.-O.E.
Etapa 07 - Proiect pentru ofertare - P.T.
Etapa 08 - Proiect pentru execuție - D.E.
Etapa 09 - Consultanță la selecția de oferte pentru construire
Etapa 10 - Asistență la execuție
Etapa 11 - Urmărire a comportării în timp a construcției
Etapa 12 - Mediatizare și marketing
Nu toate etapele sunt obligatorii sau necesare pentru toate tipurile de proiecte.
Etapa planului Urbanistic de exemplu nu este necesară atunci când investiția se face pe un teren intravilan reglementat de o documentație de urbanism.
Din etapa 5, pentru o investiție privată cu finanțare privată, nu se elaborează Studiu de Fezabilitate sau Documentația de Autorizare a Lucrărilor de Intervenție.
Consultanța la selecția de oferte pentru construire este și ea opțională în majoritatea cazurilor.
Mediatizarea și marketingul sunt necesare, în general, doar pentru investițiile private care au ca scop dezvoltările imobiliare.
Toate celelalte etape sunt necesare și în mare parte obligatorii de contractat pentru orice proiect de arhitectură.
Etapele de proiectare sunt prezentate în ordine cronologică și logică de urmat, iar scurtarea procesului de proiectare sau sărirea peste anumite etape nu este posibilă. La fel cum întreruperea procesului de proiectare într-o anumită etapă, cum din păcate se întâmplă în foarte multe cazuri, nu poate duce în final la un produs corespunzător.
Pentru a înțelege procesul de proiectare și etapele acestuia vă rugăm să pargugeți secțiunea din site Utile/Misiunile-Arhitectului, unde o să găsiți „Misiunile Arhitectului” în format PDF disponibil pentru descărcare și printare.
În conformitate cu Codul deontologic al profesiei de arhitect, publicat în Monitorul Oficial al României, nr. 342 din 21 mai 2012, art. 3, Arhitectul își va asuma misiuni doar în baza unui contract scris.
Ecotectura utilizează în relațiile cu clienții săi un model de contract de prestări sevicii în domeniul arhitecturii și urbanismului având la bază modelul realizat de grupul de lucru OAR și publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 342 bis/7.IV.2022.
Fiecare contract de proiectare este unic și adaptat nevoilor și cerințelor fiecărui client. Contractele se pot încheia pentru fiecare etapă de proiectare în parte sau, în majoritatea cazurilor, pentru mai multe etape.
Prin acte adiționale contractele pot fi modificate pe parcursul desfăsurării procesului de proiectare, dacă părțile constată că nevoile sau cerințele clientului se modifică.
Contractul reprezintă înțelegerea în scris dintre Arhitect și Client, fiind documentul care va guverna întregul proces de proiectare, indiferent dacă este vorba de un proiect de casă parter sau un proiect de scoală.
Pe scurt, contractul de proiectare de arhitectură trebuie să cuprindă modul de calcul al onorariului arhitectului și livrabilele care reprezintă partea materială a contractului.
Foarte multe persoane, mai ales atunci când este vorba de o investiție de dimensiuni reduse, nu studiază clauzele din contract, cu execepția capitolului unde este indicat onorariu arhitectului, trecând cu vederea faptul ca nu are cuprinse în contract elemente sau etape de proiectare obligatorii, impuse prin lege, pentru a putea executa în condiții de legalitate investiția. Foarte multe contracte de proiectare de arhitecură, care se încheie pe piața din România, cuprind doar etapa DTAC (Documentația Tehnică de obținere a Autorizației de Construire), excluzând proiectul tehnic și proiectul de execuție.
Nu este o problemă sau o ilegalitate să se încheie contracte separate, independente, poate chiar cu arhitecți diferiți, pentru proiectul de autorizare și proiectul de execuție, dar este o problemă de deontologie să nu informezi beneficiarul asupra faptului că nu are voie să înceapă lucrările de construire fără să aibă proiectele tehnice pentru toate specialitățile încheiate.
Legislația din România din domeniul construcțiilor îți permite să obții autorizația de construire, în baza unei documentații de autorizare și prin autorizație îți acordă un termen de începere a lucrărilor, în general, de 12 luni și un termen de execuție a lucrărilor, în general, de 12-36 de luni în funcție de dimensiunea și complexitatea lucărilor.
Proiectul tehnic se întocmește pe baza proiectului de autorizare aprobat, deci cele 12 luni, cu posibilitate de prelungire, ar trebui utilizate pentru realizarea proiectului tehnic pentru toate specialitățile, arhitectură, rezistență, instalații și pentru contractarea antreprenorului general (”constructorul”).
Astfel primul lucru care trebuie verificat și negociat este secțiunea cu etapele de proiectare asumate de arhitect, dacă acestea vă sunt suficiente și acoperă cel puțin conținutul minimal impus prin lege sau dacă nu, trebuie verificat dacă va oferă dreptul să contractați un alt arhitect pentru a îndeplini etapele necesare.
Al doilea capitol care trebuie verificat și negociat este cel al livrabilelor. Livrabilele reprezintă partea materială a proiectului pe care arhitectul o predă către client.
Deși o etapă de proiectare poate fi asumată prin contract, ea poate fi ”slab” livrată către client.
În general, un contract de proiectare de arhitectură pentru un proiect de tehnic și de execuție (PT+DE), la care se dorește câstigarea ofertei sau la care clientul solicită, sau are ca și criteriu principal de selecție, prețul cel mai mic, nu va avea detaliat capitolul de livrabile sau va include ca piese suplimentare față de DTAC un tablou de tâmplarie și un plan de trasare. Elemente ca planurile de zidării și compartimentări, planurile de goluri tehnice, plurile de poziționări de echipamente, instalații, lumini și aprinderi, precum și detaliile constructive ale pereților, elementelor de șarpantă, detalii de termoizolari și hidroizolații rămân excluse din contract și implicit din proiect.
În final toate aceste omisiuni, făcute de arhitect și în egală măsură de beneficiar, duc la un rezultat slab din care poate avea de câștigat doar constructorul care nu poate fi controlat de beneficiar sau reprezentanții acestuia (dirigintele de șantier), pentru că nu există o documentație de referință.
Un contract de proiectare pentru un proiect de arhitectură, trebuie semnat de ambele părți (Arhitect și Beneficiar), după ce ambele părți au citit și au căzut de acord asupra tuturor elementelor contractului. Este obligatoriu să solicitați contractul de proiectare înainte de a merge să îl semnați. Citiți foarte bine contractul, comparați cu Misiunile Arhitectului și cereți oricâte lămuriri aveți nevoie. Dumneavoastră puteți fi la primul contract de proiectare semnat dar arhitectul nu.
Unele contracte pot fi confidențiale, prin care atât arhitectul cât și clientul se obligă să nu divulge informațiile cuprinse în contract; în acest caz vi se poate solicita să semnați, înainte de a primi un exemplar al contractului, un acord de confidențialitate.